onsdag 25. februar 2009

Løksuppe.











































3-4 store løk, skjær i skiver

2-4 fedd hvitløk, hakket
smør
1 liter kyllingkraft
salt & pepper
1-2 ss grov sennep
brød
cheddar

Surr løk og hvitløk til løken er blank og begynner å
bli litt myk. Tilsett 1 liter kraft, og la det koke i 20-30
minutter. Smak til med salt, pepper og noen teskjeer
sennep. Øs suppen over i ildfaste porsjonsformer, og legg
en tykk skive brød på toppen. Riv over litt cheddar før du
setter skålene i ovnen for gratinering.
Server sammen med litt ekstra brød.

Regn ikke med rester til gjesten som kommer for sent !

søndag 22. februar 2009

Boller med krem og lemoncurd.












Boller :

1 kg speltmel
1 1/2 dl sukker
1 pk tørrgjær (søt deig)
100 gr margarin u/salt
5 dl soyamelk

Smelt smør i en gryte, og tilsett melken. Varm væsken slik at den er
litt mer enn lunken når du tilsetter dette til resten av ingrediensene.
Elt deigen godt, og hev til dobbel størrelse.
Jeg har aldri greid å trille perfekte boller, og det er jo liksom noe alle
skal få til. Jeg tenkte jeg skulle snu mine erfaringer til noe positivt..
Jeg delte deigen i 16 deler, og formet forsiktig noe som minner om
16 runde boller. De hadde alle sprekker og ingen var kantfrie.
Hev disse uperfekte bollene, trenger ikke stå lenge, de blir fort store.
Stek på 220 grader i ca 10 minutter, og ut kommer store, luftige og
perfekte boller uten sprekker !
Pensle dem med litt vann etter at de er stekt, så får bollene en deilig
gyllen overflate.

Lemoncurd :

2 økologiske sitroner
150 gr smør u/salt
220 gr sukker
4 eggeplommer

Fordi skallet skal brukes er det best å bruke økologiske
sitroner og ikke dem som er sprøytet.
Rasp skallet av sitronene, press ut sitronsaften og legg det
i vannbad sammen med smør og sukker.
Når alt er smeltet vispes en eggeplomme om gangen inn i
blandingen. Nå skal det stå i vannbadet til det begynner å
tykne, mens du rører av og til. Etterpå setter du blandingen
bort fra varmen, og lar den avkjøles.

Lemoncurd er den perfekte topping på en søt fastelavensbolle.
Den holder seg fint i kjøleskapet en uke eller to, og smaker
fantastisk til bl.a nybakte scones. Legg den i en lufttett krukke.

torsdag 19. februar 2009

Varm sjokolade.























mørk sjokolade
melk
vaniljestang
fersk chili, finhakket

Smelt sjokolade, og tilsett melk til ønsket konsistens. Jeg liker
at den er tykk, kan nesten være litt kremete. Smak til med
vaniljestang og chili, jo sterkere jo bedre synes jeg.
Siden min variant er ganske mektig, liker jeg å drikke av
espressokopper. Deilig med mørk, mektig varm sjokolade !

onsdag 18. februar 2009

Fiskegrateng med kokosmelk.































ørretfilet

poteter
asiatisk vårløk
rød chili
kokosmelk
currypaste
sukkererter
koriander, blad & stilk
brødrasp
ferske bønnespirer

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng! Vi lager som regel en
variant med mye fenikkel og parmesan, men denne gangen ble det litt
asiatiske smaker.
Skjær potetene i skiver og legg dem i bunnen av en ildfast form. Strø over
hakket chili og mye vårløk. Legg så over fiskebitene.
Bland kokosmelk sammen med currypaste, og hell dette over laget med fisk.
Hakk koriander, både blader og stilk. Kast aldri stilkene, det er dem det er
mest
smak i. Strø koriander og sukkererter over formen, og legg
litt strøkavring på
toppen. Sett formen inn i ovnen, og nyt lukten mens du
venter til middagen
kan serveres. Variererende hvor lang tid det trenger i
ovnen, så sjekk når du tror
fisken er ferdig, det er den som avgjør
steketiden. Server med ekstra koriander
og ferske, sprø bønnespirer.

mandag 16. februar 2009

Sånn gikk månedene.












Som de fleste har skjønt, er det en liten på vei inn i husholdningen.
De siste månedene har jeg derfor vært litt matlei, hvis det går ann å si det slik. Det er egentlig ikke noe spesielt som har fristet, og jeg har av en ubeskrivelig merkelig grunn fått lyst på ting som jeg ikke spiser til vanlig. Usmaklig kneipp, grovbrød med sirup, taco og noe som jeg nesten ikke hadde tenkt å si til noen...nugatti. Jeg er blitt observert på McDonalds og det er flaut, men må si til mitt forsvar at det har kun skjedd tre ganger.
Nå derimot er alt tilbake til normalen, og jeg elsker å handle mat og stå på
kjøkkenet.

Tusen takk for kommentarer, mailer og gratulasjoner!
Jeg skal være flittigere med oppdateringer og kommentarer fremover.

Kalender #24. Pop Rocks.























Grand finale! Husker dere pop rocks?
De der små kulene som
smeller på tungen når du legger dem i munnen.
Det er ikke som
at det er uforglemmelig godt, det er bare super
barnslig morsomt!
De store gutta som driver med molekylærgastronomi
gjør det jo
skikkelig, men dette er liksom en måte for oss vanlige å
nærme oss
på en lettvint måte.
Resultatet ble en pop rock dessert. Lek og prøv deg frem til noe du
liker. Her ble det en mandel- og sjokoladebunn, sjokoladechantilly
og bringebærkrem, lagvis i små porsjonsformer. Dynamitten var
fordelt i bunnen og i sjokoladechantillyen, deilig og morsomt!

Kalender #22 & 23. Trøffelolje & tørkede morkler.

































Vi slo to fluer i en smekk, siden disse to var som hånd i hanske.

God, intens trøffelolje og tørkede morkler ble fantastisk sammen
i en risotto. Trenger ikke så mange flere ingredienser for å få en
perfekt risotto!
(Litt reklame sniker seg enda en gang inn fra Foodstory, her får
du altså tak i morkler hvis du bor i Stavanger.)

søndag 8. februar 2009

Bolle i ovnen.