onsdag 10. desember 2008

Kalender #10. Tamarind.























Indiske dadler blir den også kalt. Tamarind er en frukt

fra tamarindtreet, som plukkes og renses for frø og steiner.
Det kan kjøpes som en mørk, seig kake og brukes ofte i indisk,
thai og malaysisk matlaging. Tamarindtreet har sin opprinnelse
i Afrika, og produktet har heldigvis funnet veien til Norge etterhvert.
Smaken er syrlig, og har erstattet sitrusfrukter i land der det er for
varmt for sitrustrærne.

Scampi med tamarind:
2 små porsjoner

Marinade:
ca 1 ss tamarind
kokende vann
2-3 cm ingefær, revet
1-2 fedd hvitløk , hakket
1 ts salt
1 ts gurkemeie
1 ts piri piri chilipulver

12-14 scampi, frosne
ca 2 ss olje, til steking
2-3 fedd hvitløk
1-2 dl kokosmelk
2-3 røde små chili, hakket
3-4 ss frisk koriander

Tamarinden legges i en skål, hell over kokende vann til det
dekker tamarinden, og la stå i 30 minutter. Deretter moser du
blandingen med en gaffel og lar det renne gjennom en sil, det er
tamarindvannet du skal ta vare på. Bland ca 6 ss tamarindvann med
resten av ingrediensene i marinaden.
Tin scampi, det er bare halen som skal ha skallet på seg, og hell
marinaden over. La ligge i 10 minutter.
Varm oljen i en panne, og stek hvitløk og scampi til scampiene er
ferdige. Dette avhenger av om du bruker rå eller kokte scampi.
Hell over kokosmelk, til du er fornøyd med tykkelse og smak, og
la alt bli varmt. Tilsett koriander og chili, etter smak. Server med ris.
Jeg hadde mye (!) hakket asiatisk vårløk og frisk koriander oppi risen, det
er veldig godt !
Jeg har hentet oppskriften fra Anna Røer sin bok Asia en kokebok, som er
en av mine favoritter.

Ingen kommentarer: