søndag 7. desember 2008

Kalender #6. Sitroner.












Sitroner i kalenderen blir til sitronterte! Dette er oppskriften
til Gordon Ramsey. Han bruker sjokolade i bunnen, men vi
har alltid likt den best uten sjokoladen.


Tertebunn:
125 gr usaltet smør
90 gr sukker
1 egg
250 gr mel

Sitronfyll:
6 egg (2 hele + 4 eggeplommer)
180 gr sukker
200 ml kremfløte
2 sitroner, saften
melis

For å lage tertebunnen har du smør og sukker i
foodprosessor, kjør til det er godt mikset. Tilsett egget
og kjør i 30 sekunder. Tilsett mel og miks til det dannes
en deig. Kna deigen og form til en 3 cm tykk "flatklemt bolle".
Avkjøl 30 minutter i kjøleskap. Sett ovnen på 190 grader.
Kjevle deigen til den passer i en 20 cm rund terteform, men la
det være litt deig over kanten. Avkjøl 20 minutter i kjøleskap.
Legg aluminiumsfolie over terteformen, og fyll på med tørkede
bønner, ris eller lignende (for å hindre at den hever i ovnen).
Stek i 15 minutt, og ta av bønner og aluminiumsfolie. Stek videre
i 5 minutt, til den er gyllen.

Senk temperaturen deretter til 110 grader.

Visp sammen egg, eggeplommer og sukker i en kjøkkenmaskin.
Tilsett etterhvert fløte, og deretter sitronsaften. Sil blandingen.
Hell halvparten av kremen over tertebunnen, og sett formen på
nederste rille i ovnen. Før du skyver den helt inn heller du over
resten av sitronkremen. La stå i 50-60 minutter i ovnen. Den er
fortsatt litt vaggete i midten når du tar den ut.

Før du serverer, strør du over litt melis og karameliserer toppen.
Hvis du ikke har en brulèebrenner, kan det gjøres i ovnen.
Sitronterten kan godt serveres med en kule is.
Det virker kanskje som en komplisert kake, men den er ganske
enkel å lage. Den kan stå noen dager i kjøleskap, og det er en
uforglemmelig kake !

3 kommentarer:

Jorunn sa...

Etter inspirasjon fra deg, laga eg denne for nokre dagar sidan. Den vart fantastisk og med sitronkrem som fløyel. Tusen takk for oppskrift:)

Terese sa...

Her i huset er den en favoritt!
Gøy å høre at jeg har inspirert deg, og at det ble vellykket!

lone sa...

Jeg har bakt denne mange ganger, og det er og blir en favoritt. Takk for masse inspirerende oppskrifter! Flott at du har et så stort arkiv jeg kan dykke ned i.